Intervencija ob mednarodnem dnevu plesa

sobota, 29. 4., ob 11:00
Mestni trg

Znova je nastopil mesec v letu, ko obeležujemo mednarodni dan plesa. Ta v svojih raznolikih manifestacijah predstavlja neodtujljivi del naše medčloveške povezave, kulture in ustvarjalnosti, zato plesna skupnost v Sloveniji tudi letos ob njegovem prazniku vzpostavlja javno intervencijo, ki se snuje okrog simbolike skupnosti, združevanja, deljenja in enakosti v različnosti.

Javna plesna intervencija ob mednarodnem dnevu plesa bo potekala v središču Ljubljane. Imela bo format instantne kompozicije, ki se ji lahko priključi kdorkoli. Letošnja tematika intervencije je PLES = STIČIŠČE. Plesalci se bodo srečali na stičišču treh poti ob Robbovem vodnjaku na Mestnem trgu, ki kot komunikacijska oblika prostora upodablja točko združevanja različnih poti, tokov in smeri.

V posameznikovem telesu so vpisani gibi nekega življenja. Oblikuje jih njegova svoboda; njegova pravila, način bivanja in pripoved o stvareh, ki se mu zdijo pomembne. S plesom komunicira svojo prisotnost na tem svetu in krpa razdalje do drugih. Ples kot kolektivno dejanje je tako stičišče življenj, ki se v svojem srečanju osmišljajo in gradijo skupnost.

Naše vodilo bo: “Svoboda posameznika, vedno vpeta v nekaj veliko večjega od njega samega. Sinhronost v skupnosti.

Vsebino dogodka v sodelovanju s profesionalnimi plesalci mlajših generacij tudi letos pripravljata Urška Centa in Kristýna Šajtošová iz Platforme NEST. Sodelovanje in soustvarjanje v plesni intervenciji je široko odprto vsem interesentom, ki prepoznavajo pomembnost povezovanja za kolektivni premik navzgor. Krovna koordinacija poteka pod vodstvom Društva za sodobni ples Slovenije (DSPS).

mednarodni dan plesa_centa_šajtošova