ZVOKI IZPOD KOŽE
plesno-zvočna predstava

premiera: sobota, 23. 10. 2021 ob 20:00
ponovitve: 24. 10., 19. 11. in 20. 11. 2021
Center kulture Španski borci, Ljubljana

Nakup vstopnic >>>

Koncept: Kristýna Šajtošová, Urška Centa, Anja Möderndorfer, Sara Janašković
Ustvarjalke in nastopajoče: Kristýna Šajtošová, Urška Centa, Anja Möderndorfer, Sara Janašković, Zvezdana Novaković
Glasba: Zvezdana Novaković
Oblikovanje svetlobe: Borut Bučinel
Kostumografija: Katarina Šavs
Svetovanje za glas in gib: Irena Tomažin Zagoričnik
Oblikovanje zvoka: Gal Škrjanec Skaberne
Grafično oblikovanje: Rok Marinšek
Fotografija: Marijo Zupanov
Producentka: Urška Centa
Produkcija: Zavod NEST

“Plešemo, da se spoznamo. Plešemo, da objamemo čudovito pojavnost telesa. Da odkrijemo njegovo neponovljivost, njegovo pretresljivo lepoto minljivosti. Njegovo neulovljivost.” – Šajtošová, Centa, Möderndorfer, Janašković, 2021

Zvoki izpod kože je plesno-zvočna predstava petih žensk, raznolikih ustvarjalk, ki s plesno in zvočno instalacijo gledalce popeljejo v globino telesa in njegovo zvočnost. Raziskujejo izvore lastne odrske prakse in vabijo v svet mesene stvarnosti, ki je hkrati vedno na robu, da prestopi prag v poetični svet sanj.

V različnih kodih nizajo zgodbe mnogih prostorov in oblik, v katerih se odvijajo neulovljive podobe življenja, minljivost odnosov in njihovih zrcalnosti. Srečujejo se v intimnih in doživetih sinhronostih teles, ki v svojem plesu podajajo roko glasbi in se pri tem odpirajo misli, da je ples sam zase lahko glasba.

Projekt združuje ženske umetnice, ki s svojim delom razvijajo lastne prepoznavne jezike in umetniško raznolikost. Urška Centa, plesalka sodobnega flamenka in umetnica širokega polja ustvarjanja, Anja Möderndorfer, plesalka modernega plesa in koreografinja gledališkega giba, Kristýna Šajtošová, češka odrska umetnica in koreografinja, Sara Janašković, mlada performerka in plesalka, ter Zvezdana Novaković, v ljudsko izročilo in magično atmosfero odeta glasbenica, pevka in harfistka, upodabljajo mogočnost in krhkost slehernega posameznika ter skupnosti. Njihovo delo temelji na hibridnih pristopih povezovanja odrskih disciplin in viziji pluralne umetniške skupnosti, kjer različni izrazni jeziki ne predstavljajo ovire, temveč ponujajo plodna tla za nove ustvarjalne fascinacije.

Na predstavo lahko gledamo kot na markacijo na metaforičnem zemljevidu slovenskih neodvisnih uprizoritvenih praks. … Prepoznavna je inkorporacija individualnosti vsake izmed nastopajočih, ki se stopi in splete v kolektivnost, ne da bi popolnoma izgubila vsako lastno kurioziteto.” – Maša Radi Buh za kritiški portal Sloga

Predstavo Zvoki izpod kože podpirata Mestna občina Ljubljana in podjetje Gen-I.

Mercator_donator