Softwareness
znanstvenofantastična plesna predstava

ponedeljek, 23. 10. 2023, ob 20:00
Kino Šiška, Katedrala

Nakup vstopnic >>>

Koncept: Julija Pečnikar
Ples: Alja Branc, Sara Janašković, Julija Pečnikar
Glasba: Balázs Pattantyús, Bálint Pattantyús
Kostumi: Sara Brundula (oblikovanje in izvedba), Neža Dapčevič (zasnova)
Oblikovanje luči: Borut Bučinel
Grafično oblikovanje: Bálint Pattantyús
Video in fotografija: Tin Silvaši Meštrović
Mentorstvo: Patrik Kelemen
Strokovno svetovanje: Marten Spangberg, Denes Tornyi
Produkcija: Zavod NEST
Koprodukcija: Nomad Dance Academy Slovenija, Kino Šiška
Podpora: Workshop Foundation, Life Long Burning, European Union, Mestna občina Ljubljana, KUD Pozitiv, SIN Cultural Centre Budapest, Iniciativa V glavnem
Posebna zahvala: HUNDREDTOES Collective, Jasmina Založnik, Andreja Kopač

Softwareness je znanstvenofantastična plesna predstava, zasnovana na ideji bivanja v oblaku. Občutno izpodbija konvencionalno dojemanje resničnosti in ponuja vpogled v prihodnost, kjer človeštvo v fantaziji oblaka najde uteho, vznemirjenje in celo obup. Oblak predstavlja virtualni prostor za shranjevanje – npr. iCloud. V oblaku je vse le informacija. Uprizoritev pod drobnogled postavlja logiko virtualnega prostora, ter obenem razkriva, kako njegovo delovanje vpliva na logiko strukturiranja plesa.

Ustvarjalke telo in njegov fizični zapis jemljejo, kot medij za prenos informacij. Zanima jih, kako podatkovno dojemanje telesa vpliva na razvoj gibalnih potencialov. Kljub popolni fizični predanosti, so le informacija in se ne ukvarjajo z ničemer drugim kot z zgolj samo informacijo, a ne trivialno informacijo, ki jo lahko izračunamo, ampak informacijo o sami obliki ali obstoju. Prav tako se osredotočajo na informacije, ki se prenašajo preko dotika. Iz enega sistema v drugega, iz enega telesa na drugega. Navdihnjene s funkcijami v oblaku, odkrivajo drugačen pristop do telesa, plesa in koreografije. Izgubljajo običajno občutje za čas in prostor, z namenom, da bi samo plesale v virtualnem…

Projekt, kot v sanjah uprizarja soobstoj stvarnega in navideznega, ter nam s tem omogoča uvid v prihodnost, ki je prikrito že med nami. Podajamo se na potovanje po nežno zavedajočem vesolju, ter dopuščamo, da ples podatkov in zvok informacijskega sveta, skozi prebujeno zaznavo odstrani mreno z naših domnevno neuporabnih čutil.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.

NDA Slovenija
V glavnem
Softwareness premiera

Kako bi bilo, če bi se naložili v virtualni prostor, kot datoteka? Kaj se dogaja s telesom, medtem ko so misli vpete v oblak? Kaj bi se zgodilo, če bi naša čutila in zavest naložili v namišljeno shrambo? Bi se to izkazalo kot nekaj povsem odtujenega, nekaj kar zanemarja bistvo ali bi se od te izkušnje lahko učili? Na kakšen način lahko izvajamo ples, ki je zgolj informacija, ter kakšne principe gibanja spodbuja?

Softwareness