ENO SAMO TELO NI DOVOLJ
plesna predstava

NOVI PONOVITVI: četrtek, 11. 7. 2024, in petek, 12. 7. 2024, ob 21:00
premiera: nedelja, 19. 11. 2023, ob 20:00
ponovitvi: ponedeljek, 20. 11., in torek, 21. 11. 2023, ob 20:00
Mestni muzej Ljubljana

Nakup vstopnic je mogoč na portalu mojekarte.si in blagajni Mestnega muzeja Ljubljana v delovnem času muzeja.

Koncept in režija: Agostina D’Alessandro
Soustvarjalci in performerji: Milan Tomášik, Kristýna Peldová, Žigan Krajnčan, Agostina D’Alessandro in Kristijan Krajnčan
Glasba: Kristijan Krajnčan
Oblikovanje svetlobe: David Cvelbar
Kostumografija: Vesna Mirtelj
Avtor videa in fotografije: August Adrian Braatz
Direktor fotografije videa: Dejan Ulaga
Grafično oblikovanje: Rok Marinšek
Izvršna producentka: Urška Centa
Producent: Goran Pakozdi
Produkcija: Zavod NEST
Koprodukcija: Flota, zavod, Murska Sobota, Flota, Ljubljana
Partner: Zavod Adrian film
Posebna zahvala Andreji Kopač.

“Telesa razumemo kot družbeni micelij, ki v odsotnosti »jaza« nenadoma postanejo prisoten »mi«. Plesni miceliji tako postajajo orodje izražanja in uresničevanja družbene razprave.”

Eno samo telo ni dovolj je kraj preizpraševanja identitete in mnogoterosti, ki ju predstavlja posameznikovo telo. V položaj osmišljanja in deljenja skupnega prostora postavlja štiri plesalce, ki preigravajo politične dimezije svojega telesa, da osvetlijo vprašanja: Kako je zgrajena naša identiteta? Jo določajo naša telesa? Morda naša kulturna identiteta? Ali morda družinska identiteta?

Predstava razmišlja o tem, kaj nas definira: najprej vznika telo, njegov spol in spolna identiteta, nato pripadnost družini in družbeni skupini, ki oblikuje kulturo in izhaja iz določene države. Pri tem poskuša zajeti idejo mnoštva štirih sodelujočih plesalcev iz štirih različnih držav: Slovenije, Slovaške, Češke in Argentine. Različne izvorne identitete ponujajo izhodišče za širino radikalnega raziskovanja: Kakšne so naše edinstvene družbene geste? Ali lahko v načinu gibanja prepoznamo elemente lastnih identitet? Je v nas lahko zaznati atavizem? Kaj nas definira v naših posameznih državah?

Eno samo telo ni dovolj obravnava koncept identitete, da bi lahko bolje razumeli kompleksnost medčloveških odnosov in iz njih izhajajoče verbalne in neverbalne komunikacije, jezika, družbenega prilagajanja in individualnih vedenj, ki se prepletajo s skupnostjo. Fizični položaji družine, gibi telesa, ki predstavljajo domovino – vse, kar nam omogoča identifikacijo, postaja raziskovalni material te predstave.

V kontekstu današnje družbe, ki se premika k novim pojmovanjem tega, kaj sestavlja našo identiteto in določa, kdo smo, se zdi to samoprevpraševanje nujno. Ustvarjalci predstave se umikajo od ponujanja ozkih perspektiv in preenostavnih odgovorov ter si prizadevajo odpreti zorni kot, ki posamezniku omogoča izzivati lastne predstave o sebi in na tej poti spoznanj odkriti presenečenja. Občinstvo vabijo k dvomu o ‘resničnosti’ njihovih političnih, družbenih in abstraktnih teles, da bi lahko skozi proces disidentifikacije odkrili druge načine pozicioniranja svojega telesa.

Projekt je izveden s finančno podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana.

Agostina D'Alessandro: One body is not enough