Poetic body z Milanom Tomášikom

Ponedeljek, 4. 9. – sobota, 9. 9. 2023
10:00 – 17:00

Napovedujemo še tretjo letošnjo intenzivno delavnico v sklopu programa Research Cycles. Tokrat bomo delali z izjemnim slovaškim koreografom, performerjem in pedagogom na področju plesne in scenske umetnosti Milanom Tomášikom (SK/SLO).

Kamor je usmerjena naša pozornost, tja teče energija. Delavnica Poetic body predstavlja telo, ki je polno, prisotno, živo in angažirano. Milan Tomášik skozi njo predaja svojo kontinuirano, poglobljeno prakso, zgrajeno na izkustvu predhodnih delavnic »Happy Feet« in »Playful Presence«, ki temeljita na inkluzivnih pristopih in tehnikah sodobnega plesa, kot sta improvizacija in kompozicija. Koncept telesa obravnava kot instrument ali medij, ki je sposoben izražati in utelešati različne gibalne lastnosti, ritem, napetost, čustva in nesnovnost.

Poetic body spodbuja sposobnost, da v celoti, strastno in z lahkoto izvedemo vsako želeno gibalno dejanje. Ponuja holistični pristop k plesu, v katerem se prepletata praksi spontanega in zastavljenega gibanja, kjer se tehnika sreča s strastjo in kjer je dobro počutje prioriteta. To se udejanji z vajami za uglasitev navzočnosti telesa v trenutku, prostoru, povezanosti s seboj in okoljem, ter z različnimi fizičnimi igrami, ki prebudijo telo in um. Poudarjena sta ritem in muzikalnost, pozornost pa je posvečena tudi artikulaciji različnih delov telesa, natančni izvedbi giba, delu s stopali, poskokom in vrtljajem. Delavnica nas bo vodila skozi raziskovanje kontrastnih lastnosti gibanja, kot je razpon telesne napetosti in odnosnost med čustvi in ​​gibanjem.

»Rad ustvarjam prijateljsko vzdušje, kjer spoštujemo razlike in negujemo individualnost. V takšnem vzdušju je učni potencial ogromen in tudi najbolj izpopolnjeno gibanje se zdi enostavno.« – Milan Tomášik

Delavnice bodo potekale v dvorani Duše Počkaj in Linhartovi dvorani Cankarjevega doma in se zaključile z javno predstavitvijo raziskovalnega procesa. Skupina bo svoje šestdnevno ustvarjalno sobivanje odprla na vpogled občinstvu zadnji dan delavnice, v soboto, 9. septembra.

PEDAGOG
Milan Tomášik (SK/SLO) je koreograf, performer, učitelj in umetniški vodja. Usposabljal se je na J. L. Bella Conservatory Banská Bystrica (SK), Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi (SK), Moving Academy for Performing Arts (NL) in P.A.R.T.S. (BE) pod vodstvom Anne Terese de Keersmaeker. Trenutno obiskuje magistrski program Sodobne koreografske prakse na Alma Mater Europaea (SLO). Milan že dvajset let nastopa in sodeluje z umetniki po vsej Evropi, kot so Eva Weissmann, Katarina Zagorski, Iztok Kovač, Mala Kline, Maja Delak, Magdalena Reiter, Anja Zag Golob, Andreja Rauch Podrzavnik, Charlie Brittain, Sláva Daubnerová in drugi. Je soustanovitelj plesnega kolektiva Les SlovaKs, s katerim je ustvaril tri dela, ki so požela mednarodni sloves. Prvi komad je Opening Night (2007), nato Journey Home (2009) in Fragments (2012). Tekom svojega mednarodnega koreografskega delovanja je prejel naročila za Scenario Pubblico (Intrecciato, IT), Divadlo Štúdio tanca (Veselosti minulosti, Besi, SK) in združenje tri4 (Pokrm, SK). Leta 2022 je sodeloval z režiserko Slávo Daubnerová pri adaptaciji romana Gabriel George Sand v Badishes Staatstheatru v Karlsruheju (DE). Leta 2014 je ustanovil lastno plesno skupino Milan Tomášik & Co in ustvaril tri plesne predstave Hunting Season (2014), Silver Blue (2015) in Fight Bright (2018), ki so bile izvedene na različnih evropskih festivalih. Predstava Hunting Season je bila izbrana in podprta s strani Dancenet Sweden za nacionalno turnejo ter je prejela tudi dve nagradi za oblikovanje luči (festival KioSk, SK in festival Gibanica, SLO) in nagrado Ksenije Hribar za najboljšo plesalko (Tina Valentan, festival Gibanica, SLO). Plesni koncert Indefinite Frequency s Slovenskim tolkalnim projektom je bil v letu 2021 izbran in podprt s strani mreže Pan Adria.

Milan kot pedagog gostuje po vsem svetu. Poučeval je na institucijah, kot so Salzburg Experimental Academy of Dance (AT), Le Centre national de dance contemporaine Angers (F), The Danish National School of Performing Arts Copenhagen (DK), Stockholm University of Arts (SE), Zagreb Academy of Dramatic Arts/ Univerza v Zagrebu (CRO), Frankfurtska univerza za glasbo in scenske umetnosti (DE), Beograjski plesni inštitut (RS), Alma Mater Europaea (SLO), Litovska akademija za glasbo in gledališče (LT), Akademija za gledališče in ples/Amsterdamska univerza of the Arts (NL), School of Fine and Performing Arts Tilburg (NL), London Contemporary Dance School (UK), The Academy of Performing Arts Bratislava (SK), B12 Berlin (DE), Deltebre dansa (ES), La Central del Circ Barcelona (ES), El Graner Barcelona (ES), La Raffinerie Bruselj (BE), Danse Centrum Jette Bruselj (BE), P.A.R.T.S. poletna šola Bruselj (BE), Out of the Toolbox Ghent (BE), Kaserne Basel (CH), Tanzwerkstatt Europa München (DE), Akropoditi dance festival Syros (GR), Dance Days Chania Crete (GR), Plesni teater Ljubljana (SLO) ), Vibra Ljubljana (SLO), EN-KNAP (SLO), Divadlo Štúdio tanca (SK), Akram Khan Company (UK), Ultima Vez Bruselj (BE), Theater Bielefeld (DE), Yucatan dansa Merida (Mehika), Rosario, Tucuman (Argentina), Kazan, Jekaterinburg (Rusija), Novi Peking (Kitajska), Kinšasa (Demokratična republika Kongo) in CoDa21 San Juan (Portoriko), med drugim.


LOKACIJA
Cankarjev dom, Ljubljana → Lokacija na zemljevidu


CENIK
“Early bird” popust (prijave do 14. julija 2023 – podaljšane do 6. avgusta 2023!): 190€
“Day bird” popust (prijave do 14. avgusta 2023): 215€
“Late bird” (prijave po 14. avgustu 2023): 240€


PRIJAVA
Prijavo lahko oddate po elektronskem obrazcu → PRIJAVI SE!* Poslali vam bomo račun za vplačilo kotizacije, s čimer si zagotovite svoje mesto na izbrani delavnici.

* Delavnica je namenjena profesionalnim in polprofesionalnim umetnikom na področju uprizoritvenih umetnosti z izkušnjami z improvizacijo. K prijavi je potrebno oddati življenjepis, s katerega je razvidno udejstvovanje na omenjenem področju.
Mesta so omejena na 25 udeležencev.


KONTAKT
[email protected]
+386 30 343 049

Poetic body_Milan Tomašik

Deli novico o Research cycles!

NEST platforma
Soorganizatorji_NEST 2023