Plaza vacía
Izidor Erazem Grafenauer

nedelja, 17. 7. 2022, ob 20:30
Atrij ZRC SAZU, Ljubljana

Nakup vstopnic >>>

Kitara: Izidor Erazem Grafenauer
Saksofon: Ivan Bonačić
Tolkala: Petra Vidmar
Tolkala: Žiga Šercer
Ples: Urška Centa

Avtor glasbe: Izidor Erazem Grafenauer
Koreografija: Urška Centa
Fotografija: Zala Čuden
Video: Jan Hajšen
Produkcija: Zavod NEST

Plaza Vacia je nabor izjemnih glasbenih del v avtorstvu Izidorja Erazma Grafenauerja. Program je zastavljen izrazito pripovedno; skozi skladbe tke zgodbe o avtorjevem doživljanju vsakdana v času koronske epidemije in tako poslušalca povabi, da vstopi v njegovo okolje in si pred oči nariše podobe stvarnega sveta, iz katerih je jemal navdih. Njegov pogled na samotne ulice Stare Ljubljane skozi na stežaj odprto okno se steka v naslov Plaza Vacia, kar v prevodu pomeni prazen trg.

Skladbe zaznamuje nova perspektiva na življenje med doživljanjem neznanega, kar se odraža tudi v glasbenem razmisleku o kompoziciji. Ta v svoji zasnovi temelji na glasbeni dediščini pomembnih ustvarjalcev flamenka, a se spaja s prvinami jazza, moderne glasbe in mestoma tudi klasične glasbe. Izidor Erazem Grafenauer je zastavil popolnoma edinstven glasbeni podpis, ki se odraža tudi z za flamenko nenavadnim naborom inštrumentov. Poleg kitare zvočno sliko rišejo še vibrafon, frame drum, darabuka, bogat nabor drugih tolkal ter saksofon in flavta. Zasedbo sestavljajo umetniki z različnih ustvarjalnih svetov – jazza, etno in klasične glasbe, ki skozi raziskovanje svojih razlik in podobnosti ustvarjajo edinstven izrazni jezik. Posebej za ta koncert se bodo Grafenauerju na odru pridružili vrhunski domači in tuji ustvarjalci; Petra Vidmar, solistka v orkestru RTV na vibrafonu in tolkalih, tolkalec Žiga Šercer, ki sodeluje z najvidnejšimi slovenskimi glasbeniki etno scene, hrvaški saksofonist Ivan Bonačić, ki je pravkar izdal svoj drugi avtorski album “Dream Aviary”, ter vsestranska odrska ustvarjalka in plesalka Urška Centa.

Izidor Erazem Grafenauer je bil kot izredni talent sprejet na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2013 diplomiral v razredu prof. Andreja Grafenauerja. Leta 2017 je magistriral iz historičnih brenkal v Benetkah pri prof. Tizianu Bagnatiju, specializacijo iz kitare pa je končal leta 2018 v Zagrebu pri prof. Istvánu Römerju. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejel vrsto najvišjih nagrad. Prejel je tudi dve Prešernovi nagradi Akademije za glasbo v Ljubljani. Pogosto nastopa kot solist (kitara, baročna kitara, teorba, baročna lutnja, vihuela) in komorni glasbenik po Sloveniji ter na pomembnih festivalih in v glasbenih centrih po Evropi. Kot solist je nastopil z orkestri, kot so Slovenska filharmonija, Simfonični orkester SNG Maribor, Musica Viva Moskva, La Voce Strumentale, Komorni orkester Klaipeda, Dubrovniški komorni orkester itd. Zadnja leta deluje na področju flamenka ter pripravlja album avtorskih kompozicij. V letu 2018 je pri založbi Divya records izšla njegova prva samostojna plošča s skladbami za baročno lutnjo, decembra 2019 pa je Baros records izdal njegov album s skladbami slovenskih skladateljev za kitaro.

Cikel Noches de Tablao podpirata Mestna občina Ljubljana in Riko.

Plaza vacía