Solo andar
Sentido project

sreda, 22. 12. 2021, ob 20:00
Klub Cankarjevega doma, Ljubljana

Nakup vstopnic >>>

Ples, vokal: Urška Centa
Saksofon: Primož Fleischman
Klaviature: Tomaž Pačnik
Bas: Tadej Kampl
Tolkala: Nino Mureškić

Koncept, koreografija: Urška Centa
Glasba: Tadej Kampl, Tomaž Pačnik, Nino Mureškić
Besedilo: Urška Centa, Alfredo Le Pera
Fotografija: Anka Simončič
Video: Jan Hajšen
Produkcija: Zavod NEST

Solo andar zasedbe Sentido project, ki bo prvič predstavljen v Klubu Cankarjevega doma, je širok žanrski konglomerat mehkih prehodov med svobodno odrsko ustvarjalnostjo, improvizacijo in bolj tradicionalnimi žanrskimi oblikami. V njem se srečujejo odrska ustvarjalka in plesalka Urška Centa, mednarodno priznani slovenski basist Tadej Kampl, eden najboljših slovenskih etno tolkalcev Nino Mureškić, pianist Tomaž Pačnik in saksofonist Primož Fleischman, ki z novim programom odstirajo in raziskujejo mnogotere glasbene, plesne in performativne svetove. Ustvarjalno jedro projekta Solo andar tako prepleta avtorska vsebina, ki črpa iz flamenka in jo preobraža in prenavlja v spoju z drugimi umetniškimi stili.

Sentido project v njem uporablja široko paleto inštrumentov in vsebin, ki omogočajo, da ustvarjalci z njimi poiščejo nov zvok, izraz in umetniško izkušnjo. Produkt je sodobni hibridni žanr, kjer tradicionalno flamenko kitaro zamenjajo drugi inštrumenti, glasbena zasnova pa se spaja z jazzom in obarva z elektroniko. Plesno telo je inštrument, ki s svojimi perkusijami prevzema protagonizem, koreografija pa se tvori okrog iskanja glasbenosti giba. Sentido project je dialog plesa z glasbo in tolkalsko doživetje, kjer svoje mesto najde tudi poezija.

Projekt Solo andar tako najde svoj odzven tudi v avtorski poeziji in na novo oživljenih besedilih avtorjev, ki z nekoč legendarnim delom danes tonejo v pozabo. Z nostalgijo ter nasmehom časom, ki so že minli, odpira teme svobode, ljubezni in hrepenjenja po življenju. Naslov Solo andar, ki v slovenščini pomeni Samo hoditi, izraža željo po vztrajanju in hoji naprej po lastni poti.

Zasedba Sentido project je nastala leta 2019 in v različnih formatih obredla že mnogo koncertnih odrov po Sloveniji in tujini. Med drugim je nastopila na 13. Flamenco Festivalu Ankara v Turčiji, World music festivalu ZEMAN v Srbiji, Nočeh v Stari Ljubljani, Trnovfestu, Tango-flamenko-fado festivalu Idrija itd.

Cikel Noches de Tablao podpirajo Ministrstva za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana in Veleposlaništvo Kraljevine Španije.

Solo andar, foto: Anka Simončič