Awakening potential s Kristýno Peldovo

Četrtek, 8. 2. – nedelja, 11. 2. 2024

Delavnico pod vodstvom plesalke in koreografinje Kristýne Peldove gradi združevanje različnih plesnih tehnik, somatskih vaj, načel čuječnosti in poznavanja anatomskega znanja. Samostojno in v skupinah bomo raziskovali širok spekter gibanja človeškega telesa in aktivno uporabljali svoje znanje anatomije, da bi bolj razumeli in občutili mehaniko našega plesnega inštrumenta. Pri tem bomo spoštovali fizično edinstvenost vsakega telesa in avtentičnost individualnega izraza.

Pričeli bomo z aktivnim raziskovanjem mišično-skeletnega sistema, vključno z mišicami, kostmi, sklepi in kitami. Naš cilj bo razumeti mišično-skeletni sistem kot strukturo, ki drži telo v prostoru, proizvaja gibanje in zagotavlja ravnotežje. Z udeleženci se bomo potopili v tok gibanja/plesa, ki temelji na fizikalnih zakonitostih, je za plesalca ekonomičen, ni prisiljen in ima svojo strukturno moč ter sposobnost odzivanja na stimule iz okolice.

V drugem delu delavnice bo poudarjena performativnost. Raziskovali bomo improvizacijske metode in tehnike, vključno s temeljnimi koncepti, kot so čas, ritem, prostor, odnosi, dinamika in kontekst/zgodba. Svoje strategije delovanja bomo iskali v formatu instantne kompozicije, čuječe ustvarjalne celote, ki jo določa trenutek, in se osredotoča na iskanje ideje, ki se lahko takoj kristalizira v dejanje. Z idejo zasedovanja ustvarjalnega koncepta “TUKAJ in ZDAJ” se bomo z udeleženci preizkusili tako v vlogi izvajalca kot koreografa.

URNIK
Četrtek in petek: 18:00 – 21:00
Sobota in nedelja: 10:00 – 13:00

PEDAGOGINJA
Kristýna Peldová (predhodno Šajtošová), (1994, Karlovy Vary, Češka), je umetnica, ki se izraža kot plesalka, performerka, koreografinja in pedagoginja. Njena umetniška pot se je začela na konservatoriju Duncan Centre v Pragi, kjer je diplomirala iz plesa / pedagogike. Kasneje jo je ples pripeljal v Belgijo, kjer je končala dodiplomski študij na Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Po študiju se je vrnila v Prago in leta 2016 začela sodelovati s češko plesno skupino Spitfire Company, kjer je postala ključna članica njihovih produkcij. Od leta 2017 živi in umetniško deluje v Sloveniji, kjer je sodelovala pri številnih pomembnih projektih in predstavah ter sodelovala z Gregorjem Luštkom, Agostino D’Alessandro, Majo Delak, Lejo Jurišić, Andrejo Rauch Podrzavnik, Barbaro Novakovič, Urško Centa, Saro Janašković, Anjo Möderndorfer, Anamario Klajnšček in mnogimi drugimi. Leta 2020 je Kristýna v Ljubljani soustanovila Platformo NEST, zavod za kulturo, multi-žanrsko umetniško uprizarjanje, produkcijo in razvoj v sodelovanju z Urško Centa, Saro Janašković in Anjo Möderndorfer. Leta 2023 je Kristýna na Češkem soustanovila plesno skupino “23 Poems” v sodelovanju z Eliško Benešovo, Karolíno Šnajdrovo in Terezo Krejčovo. Vzporedno z interpretacijo in koreografijo Kristýna gradi tudi svojo pedagoško pot. Od leta 2017 aktivno deli svoje plesne izkušnje in koreografske principe skozi plesne ure in intenzivne delavnice.


LOKACIJA
Vitkar/Fourklor, Ob železnici 14, Ljubljana → Lokacija na zemljevidu


CENIK
Prijave do 31. 1. 2024:

Celoten sklop: 90€
Posamezen dan: 30€

Prijave po 31. 1. 2024:

Celoten sklop: 120€
Posamezen dan: 40€


PRIJAVA
Prijavo lahko oddate na [email protected].* Poslali vam bomo račun za vplačilo kotizacije, s čimer si zagotovite svoje mesto na izbrani delavnici.

* Delavnica je namenjena profesionalnim in polprofesionalnim umetnikom na področju uprizoritvenih umetnosti z izkušnjami z improvizacijo. Mesta so omejena na 15 udeležencev.


KONTAKT
[email protected]
+386 30 343 049

Kristyna Peldova: Awakening potential

Deli novico o Research cycles!

NEST platforma