Ustvarjalna delavnica Šlager pod vodstvom Katje Legin

četrtek, 30. 3. – nedelja, 2. 4.
10:00 – 14:00

Cikel Research cycles letos otvarja delavnica izjemne odrske ustvarjalke Katje Legin. Na njej bo delila svoje znanje in umetniški uvid v iskanje orodij za raziskovanje lastnega giba, viharjenja možganov in domišljije ter ponudila mentorstvo pri razvoju avtorskih idej. Ustvarjalna delavnica Šlager je zastavljena kot laboratorij, ki udeležencem ponuja varen prostor srečevanj, v katerem lahko vsak zase in skupaj raziskujejo in udejanijo svoje ustvarjalne (uprizoritveno-gibalno-plesne) impulze. Namenjena je predvsem plesalcem, performerjem in drugim odrskim ustvarjalcem mlajše generacije in njihovemu srečevanju z vprašanji:

»Kako si zastavim nov raziskovalni proces?«
»Kako iti tja, kjer še nisem bil/bila?«
»Kako naj se lotim kompozicije?«

Ustvarjalni impulzi so povezani s temo glasbe, komadov, šlagerjev. Predlagana tema je zgolj izhodiščna točka za individualne asociacije, odnos in interese udeležencev. Dobrodošli so vsi uprizoritveni žanri, stili, jeziki in pristopi.

Osnovno vodilo za delo v skupini bo podpora in dobronamernost (v nasprotju s kritiko in sodbo) ter določena stopnja ranljivosti – pripravljenost z drugimi deliti svoje ustvarjalne vizije v oblikih krajših stvaritev.

Katja Legin (Ljubljana, 1985) je še kot dijakinja (SVŠGL, Umetniška gimnazija, Smer sodobni ples), kasneje kot študentka na Laban) ustvarila dva avtorska sola. Kasneje, v času študija na Labanu, pa predstave Slike podobnih z Barbaro Kanc, Waiting to see self from the back v okviru festivala Corpo sensibili. Po diplomi na Laban plesni akademiji v Londonu je bila v letih 2007-2009 članica plesne skupine EnKnap. V okviru magistrskega študija gledališke režije na AGRFT je napisala daljši tekst, ki je leta 2015 izšel kot knjiga Dvojnosti: Performer in njegovo delo (MGL). V času magistrskega študija je izvedla tri projekte Sum up v sodelovanju z Lukom Dunnom in Gyulo Cserepesom, Poizkus in Pasaže. V zadnjih petnajstih letih je kot plesalka/performerka pri nas sodelovala z velikim številom ustvarjalcev iz polja uprizoritvenih umetnosti. Leta 2012 je iniciirala No!training Lab, laboratorij, v katerem se je ekipa performerjev in avtorjev več let posvečala vprašanjem performativnih kvalitet in veščin. Leta 2015 so ustvarili predstavo Variacije na počasnost: TIME OUT. V različnih kreativnih procesih je sodelovala v vlogah dramaturginje, koreografinje, zunanjega očesa, mentorice, pedagoginje, piske in kuratorke.

V zadnjih letih jo zanima snovanje/kompozicija odrskega dela kot dogodka, ki se zgodi (šele) v prisotnosti vseh vpletenih (občinstva in akterjev). Leta 2020 je s sodelavci (Zala Dobovšek, Nina Rajić Kranjac, Jurij Konjar, Branko Hojnik in Tomaž Grom) ustvarila živo spletno kompozicijo Zavezano. Leta 2021 pa sta z Bojano Robinson premierno izvedli predstavo Oh, how very ordinary, ki je v letu 2022 doživela postprodukcijo vključno z gostovanjem na festivalu Desirée in Mladi levi ter bila izbrana za Gibanico 2023. Z gledališkim režiserjem Tomijem Janežičem umetniško vodita Ustvarjalni center Krušče, kreativno posestvo na Notranjskem.

LOKACIJA
DUM – Društvo umetnikov
Kolodvorska 6, 1000 Ljubljana, Slovenija

PRIJAVA
Prijavo lahko oddate po elektronski pošti na naslov [email protected]. Poslali vam bomo račun za vplačilo kotizacije, s čimer si zagotovite svoje mesto na izbrani delavnici. Mesta so omejena na 10 udeležencev.

→ Prijave za udeležbo na delavnici sprejemamo zgolj na podlagi priloženega:
• motivacijskega pisma, v katerem je predstavljena ideja in vsebine, ki jih želite raziskati na delavnici (max. 1000 znakov s presledki v .doc ali .pdf datoteki),
• kratkega življenjepisa, ki izkazuje izobrazbo in dosedanje izkušnje na uprizoritvenem področju (v .doc ali .pdf datoteki).

CENIK
Prijava do 23. 2. 2023: 100€
Prijava do 23. 3. 2023: 130€
Prijava po 23. 3. 2023: 160€

DUM – Društvo umetnikov
NEST platforma
Katja Legin: Šlager

Deli novice o ciklu Research cycles s svojimi kontakti!