Poletni flamenko z Urško Centa

Delavnice pod vodstvom plesalke, koreografinje, glasbene ustvarjalke in pedagoginje Urške Centa so namenjene profesionalnim plesalcem in plesalcem z več izkušnjami, kot tudi tistim, ki flamenko šele spoznavajo.

Kot glavni izziv si zastavljajo, da se vsakdo lahko izrazi skozi gibanje in osebne geste, ne glede na prejšnje plesne izkušnje. Na delavnici tehnike se bomo učili preprostosti gibanja znotraj forme flamenka in v njej iskali pot k naravnosti giba in spontanosti gibalnih akcij. V iskanju ritma bomo vzpostavili povezavo teles skozi ples, se učili drug od drugega in odkrivali skrite geste, ki jih nosijo naša telesa. Na delavnici koreografije, primernejši za bolj izkušene plesalce, bomo raziskovali, kako plesati brez razmišljanja in tehničnega napora ter to delili drug z drugim. Ukvarjali se bomo s palosom seguiriya in urili našo ritmično točnost, muzikalnost in posluh.

URNIK
torek, 29. avgusta:
18:30 – 19:30: Tehnika – osnovna stopnja
19:30 – 21:00: Koreografija – nadaljevalna stopnja

sreda, 30. avgusta:
18:30 – 19:30: Tehnika – osnovna stopnja
19:30 – 21:00: Koreografija – nadaljevalna stopnja

četrtek, 31. avgusta:
18:30 – 19:30: Tehnika – osnovna stopnja
19:30 – 21:00: Koreografija – nadaljevalna stopnja

PEDAGOGINJA
Urška Centa je plesalka, glasbena ustvarjalka, koreografinja, plesna pedagoginja in producentka, ki za svoje ustvarjalno izhodišče jemlje umetnost flamenka. Znanje je pridobivala na madridskih akademijah flamenka Centro de Danza Española y Arte Flamenco Amor de Dios in Centro Superior de Estudios del Flamenco UFlamenco, na Akademiji za ples- AMEU v Ljubljani pa je diplomirala iz sodobnega plesa in koreografije. Oblikuje edinstven ustvarjalni svet in v zasledovanju medkulturne vizije razvija performativno govorico, ki se tvori na polju med flamenkom in sodobnim plesom. Kot eno redkih slovenskih plesnih ustvarjalk jo zaznamuje njeno sočasno delovanje na področju glasbe. Sodeluje z izpostavljenimi slovenskimi in tujimi umetniki in z raznolikimi plesno – glasbenimi projekti nastopa na pomembnejših odrih doma in v tujini (Cankarjev dom, Kino Šiška, Slovensko stalno gledališče Trst, Slovensko narodno gledališče Drama, Mestno gledališče Ptuj, Sarajevski Ratni Teatar, Teatro Palamostre, Bi flamenko, 59. Jazz festival Ljubljana, Tjedan suvremenog plesa Zagreb, itd.). Med njene odmevnejše avtorske projekte spadajo Na pragu nevidnega z Juretom Puklom (Zavod NEST, 2022), Sinsonte, v grlu pozabljena pesem (Cankarjev dom, Zavod Flota, 2022), Zgodbe o pticah z Marcom de Ano (Zavod NEST, 2021), Zvoki izpod kože s Kristyno Šajtošovo, Anjo Möderndorfer in Saro Janašković (Zavod NEST, 2021), ENO – ONE (Cankarjev dom, Zavod Flota, 2020), Lorca, ti in jaz s Katjo Šulc in Robertom Jukičem (2018), Eno balado, prosim! z Zvezdano Novaković (2018) ter delovanje v glasbenih zasedbah »Sentido project« in »Nairuz«.

Kot pedagoginja v sklopu programa LearningNEST redno poučuje v Ljubljani, pogosto pa tudi gostuje po Sloveniji in tujini (Royal Conservatoire The Haag (NL), Die Rozenfabriek (NL), Poletna plesna šola JSKD (SI), Zimska plesna šola JSKD (SI), A. S. D. Viento Flamenco (IT), itd.) ter mentorira ustvarjalno delo učencev.

LOKACIJA
Black Box Studio
Rimska cesta 2a, Ljubljana → Lokacija na zemljevidu

CENIK
Prijave do 21. avgusta 2023:

Tehnika – osnovna stopnja
3 obiski (3h): 25€
enkratni obisk: 10€

Koreografija – nadaljevalna stopnja
3 obiski (4,5h): 40€
enkratni obisk: 15€

Tehnika + Koreografija
polni paket (7,5h): 60€

Prijave po 21. avgustu 2023:

Tehnika – osnovna stopnja
3 obiski (3h): 35€
enkratni obisk: 15€

Koreografija – nadaljevalna stopnja
3 obiski (4,5h): 50€
enkratni obisk: 20€

Tehnika + Koreografija
polni paket (7,5h): 80€

PRIJAVA
[email protected]
031 722 060

Deli novice o Research cycles!